Cornus mas ‘Shan’
Fásszárú, lombhullató kis/közepes méretű cserje.
Korán, már Február végén nyílnak sárga virágai. Korai és hetekig tartó virágzása miatt kertépítészeti jelentősége is kiemelendő.
Termése klasszikus csonthéjas termés, leggyakrabban hengeres alakú, nem magvaváló. Az érés során a piros összes árnyalatában sötét bordóig változik a gyümölcs színe. Ideje: Augusztus-Szeptember, mivel fokozatosan érnek be a termések, nem egyszerre.
Beltartalmi értéke figyelemre méltó:
- Igen jelentős C-vitamin forrás: egységnyi tömegben 2x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
- Jól hasznosuló Nátrium, Kálium, Kalcium, Mangán, Foszfor-forrás
- Mezo-és mikroelemekből kiemelendő: Vas, Cink, Réz, Mangán
- Szerves-sav tartalma mellé jelentős cukortartalom társul
- Polifenol, antocianin, flavonoid tartalma hozzájárul a vérképző rendszer és az immunrendszer helyes működéséhez
- Enyhe hasfogó hatású
A nemesített fajták gyümölcsmérete többszöröse a vad alak gyümölcsméretének, eléri a 6-8 grammot is. Magja kemény, hosszúkás, ovális, a kocsány felőli résztől kiinduló négy fehér sávval. Termésenként 1db magot tartalmaz, melyet ültetni nem érdemes, mivel nem viszi át megfelelően az anyanövény tulajdonságait.
Lassan növő, hosszú életű növény, nem ritkák a több száz éves példányok sem. Fája nagyon kemény.
Kártevője nem ismert, növényvédelmi teendők nincsenek. Az eredményesebb porzódáshoz, nagyobb termésmennyiséghez több fajtát is érdemes egymás közelébe ültetni.
Ízletes gyümölcsét a friss fogyasztáson kívül számtalan módon dolgozzák fel: lekvár, dzsem, kompót, ivólé, szörp, bor, pálinka, chutney, aszalás, kandírozás..
Konténeres növények.