//Törpe kúszópálma -25°C fagytűrő (15/20cm)

Törpe kúszópálma -25°C fagytűrő (15/20cm)

3 000 Ft

Elfogyott

Latin név: Sabal minor

Lassú növekedésű, föld alatti vagy alacsony törzset fejlesztő pálma. Legyező alakú levelének színe a sötétzöldtől a kékeszöldig változhat. A levéllemez mélyen hasított, merev, 20 és 40 között változó számú szegmensből áll. A levél 60-120 cm átmérőjű. A levélsugarak keresztmetszete felfelé irányuló „V” alakú, azaz induplikát. A levélnyél hossza leginkább a növény fényellátottságától függően 40-90 cm hosszú. Virágai kétivarúak, megtalálhatóak benne a porzók és a termő is. Virágzata többszörösen elágazó, apró virágai fehér színűek, jelentéktelenek.
Környezeti igényei: A semleges kémhatású, üde, tápanyagban és humuszban dús talajokat kedveli, de elviseli a kötöttebb meszes és az enyhén savanyú talajokat is. A jó vízelvezető képesség –mint a pálmaféléknél általában- itt is fontos szempont. Természetes élőhelyén a széles elterjedésből adódóan a folyóvölgyek agyagos homokjától, a Mississippi által lerakott ártéri löszön át a kiterjedt amerikai bükkösök erdőtalajáig megtalálható. Ez utóbbi a legkedvezőbb számára.
A kiültetett növényeknél a nyár végi és őszi kálium túlsúlyos trágyázás nagyban javítja a hidegtűrést.
Sokszor közvetlenül a folyók, patakok árterében, vagy mocsaras környezetben él, így jól viseli az időszakosan levegőtlenné váló, nedves talajokat. A Sabal minor amúgy igen lassú növekedését némileg gyorsíthatjuk a megfelelő tápozás mellett a gyakoribb öntözéssel. Ez a forró nyári időszakban kimondottan fontos, ügyelni kell, hogy lehetőleg rövid ideig se száradjon ki teljesen a földlabda, vagy a gyökérzóna.
Télen a meleg, szobai körülmények között tartott példányokat gyakran, a hidegházban, fűtetlen helyiségben tartott növényeket ritkán, a kiültetett pálmákat pedig egyáltalán nem kell öntözni.
A zárt lomboronájú erdőkben kevés, szórt napfény jut az aljnövényzet szintjére, ahol a törpe kúszópálmák élnek. Ennek ellenére hatalmas, zömök bokorszerű példányok élnek teljes napon, de ennek fontos feltétele a jó vízellátottság.
A pálmák között a leghidegtűrőbbnek tartott fajta.

15/20cm magas, 2 éves, 3-5 leveles, konténeres növények.
Kiültetése legkorábban 3-4 éves korban ajánlott!

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-20 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Félárnyék

Elfogyott

Kategória: