Olea europaea
Francia koktéloliva fajta, melyet világszerte termesztenek.
Fája közepes méretű, nyitott koronájú, közepes növekedési erősséggel. Levelei elliptikus-lándzsa alakúak, közepes hosszúságúak és szélesek. Az olajbogyók közepes súlyúak (3–5 g), tojásdad alakúak, enyhén aszimmetrikusak, Októberben és Novemberben szüretelik. betakarításának pontos időpontja az egyéni gazdálkodó döntése kérdése; A korai betakarítás gyümölcsös ízt ad, míg a későbbi betakarítás több édességet hoz ki.
Részben önporzó. Ideális porzópár: Bouteillan, Leccino, Lucques, Manzanillo, Sigoise.
Fiatalabb korában érzékenyebb a hideggel szemben, ezért ajánlatos mezőgazdasági téli fátyolfóliával körbetekerni. Védett, szélmentes helyen -14°C-ig télálló, örökzöld fa.
Törzses-koronás, termő, vagy termőképes, konténeres növények.
A fotó illusztráció.