Homoktövis termő ♀ ‘Askola’ (60/80cm)

5 000 Ft

Elfogyott

Hippophae rhamnoides Askola

Termése valódi vitaminbomba a téli gyümölcsínségben. Északi szomszédaink már évszázadok óta fogyasztják nyersen, kompótnak, szörpnek, lekvárnak egyaránt.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) (népies nevén homokfa, ezüsttövis) a Föld északi féltekének mérsékelt égövében elterjed növény, megtalálható hazánkban is. Homoktalajon, folyók mentén és tengerparti dűnéken élnek természetes populációi. Jó szárazságtűrő. Gyors növekedésű.
Tövises vesszőkkel, fűzhöz hasonló levelekkel rendelkezik. A bozótszerű növény 2-3 méter magasságú, lombhullató. Lombfakadás előtt, Márciustól nyílnak fehér virágai. Ha terméséért ültetjük kertünkbe – amely egyben kedvelt madárcsemege is – legalább két tövet kell telepítenünk, mivel egyedenként, vagy csak termős, vagy csak porzós virágokat hoz. (porzópárja a Pollmix).
Lédús, narancssárga gyümölcse Szeptembertől kezd érni és akár tél végéig is az ágakon marad, ami különösen jól mutat egy sötétzöld levelű örökzöld növényen. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F) mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavjai jelentősek.

Érdemes az érés elején lemetszeni a bogyós hajtást és egy vödör fölött leszemezni a termést. Gyümölcse hamar romlik, a belőle kipréselt lé hamar megerjed, ezért gyors feldolgozást igényel.
Magjából értékes – telítetlen zsírsavakban gazdag (linol- és linolénsav) – zsírosolajok nyerhetők, amelyet kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérüléseknél) és gyógyászati célra is alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum, antioxidáns és sejtvédő hatású.
Ha valaki termeszteni szeretné, keressen számára meleg, napos helyet, laza, jó vízáteresztésű talajt. Tápanyagigénye minimális, mivel a számára szükséges elemeket, a gyökerein élő nitrogénkötő baktériumok segítségével előállítja magának. Ezért elég csak 3-4 évente trágyáznunk. Jól tűri a szárazságot, de ha bőséges termésre számítunk, nem árt nyáron locsolnunk. A téli hideg sem tesz kárt benne, az extrém hideget is elviseli. Kétlaki növény, 1 hímhez (porzó) 4-5 nőivarút (termő) is rakhatunk.

Konténeres növények. A fotó illusztráció.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-30 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott