Diospyros kaki ‘Vaniglia’
Világosabb színű, kissé gerezdekre osztott, csúcsosodó, középnagy méretű, beérés után lédús, édes, kellemes vaníliás ízű gyümölcsöt termő fajta.
Betakarítás: november-december
Általánosságban a datolyaszilváról: Délkelet -Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. Szép fái a matuzsálemi kort is megérhetik. Az ébenfafélék családjába tartozik. Termesztése mai fő központja a Földközi-tenger medencéje. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. Nagy bőrszerű, fényes levelei szép díszek, igazi mediterrán hangulatot árasztanak. A 2-3 cm-es virágai egyesével nyár elején nyílnak. A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. Nagy méretű termése közel a fél kilogrammot is elérheti. A termések alakja igen változatos. Lapított gömb, szögletes és megnyúlt típusok is előfordulnak. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak. A lombszíneződéssel egy időben színeződő ragyogó sárga termések különleges szép díszei a kertnek. A termések sokáig a fán maradnak. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha , édes sárgabarack ízű. A gyümölcs októberben érik , akkor szedhető ha a teljes felülete beszíneződött , de a fán maradva a néhány fokos fagy sem árt neki . A gyümölcs különféle anyagokat tartalmaz ( csersav, tanninok ) melyek friss fogyasztásnál összehúzó hatásúak mint a kökény . A gyümölcsöket nagyüzemileg etiléngázzal kezelik melytől a gyümölcsben lévő savak elbomlanak . Házilagos körülmények között egyszerűen almák közé kell rakni . Az alma érésekor megfelelő mennyiségű etiléngáz szabadul fel amitől a datolyaszilvában lévő csersav elbomlik és a gyümölcs megpuhul. A gyümölcsök feldolgozva elvesztik összehúzó hatásukat. A hazai gyümölcsökhöz hasonlóan lehet belőlük befőtt, lekvár, Japánban nagy mennyiségben aszalják, ami különleges csemege.
A termés kellemesen vaníliás ízű.
Csersavasan előnye, hogy gyümölcsei télen hónapokig eltarthatóak egy hűvös, fagymentes kamrában.
Fogyasztás előtt néhány nappal 1 adag datolyaszilvát 2 adag alma mellé tegyünk be. Légmentesen zárjuk a zacskót és akkor vegyük ki,( 2-4 nap) ha már kívülről is érezzük megtapogatva, hogy puha (ilyenkor sem kibontva tapogatjuk, csak zacskón keresztül). Ilyenkor már szép sötét narancssárga és kellően puha. A csumáját eltávolítva egyszerűen kikanalazható a héjból vagy négyfelé vágva tálalható. A héját nem ajánlott elfogyasztani.
Ültetési javaslat:
Ásott gödörméret 80×80×60cm.
A gödör beiszapolása legalább 10L vízzel.
Fánként 10/15kg érett szarvasmarhatrágya keverése a kidobott földhöz, majd a keverék visszadolgozása, tömörítése.
Újabb locsolás.
A facsemete alapos kikötözése rugalmas(!), lehetőleg gumikötözővel.
Az első év a begyökeresedés időszaka, így ha nem esik rendszeresen csapadék, többször nagyobb adag vízzel szükséges locsolni.
Konténerben lévő sokágas nagykoronás oltványok.
Mérete miatt elsősorban személyes elvitellel vásárolható meg!