Diospyros kaki ‘Costata’
Erőteljesen fejlődő, termékeny, jó hidegtűrésű fajta. Lombozata is nagyon mutatós, különösen narancsvörös őszi lombszíne. A termések nagyok, kissé gerezdekre osztottak, csúcsosodók, sötét-narancs színűre érnek. Éretlenül húzós, de puhára érve vékony héjú, krémesen lágy húsú, nagyon édes, kellemes ízű!
Csersavasan előnye, hogy gyümölcsei télen hónapokig eltarthatóak egy hűvös, fagymentes kamrában.
Fogyasztás előtt néhány nappal 2-3 alma mellé tegyünk be annyi datolyaszilvát, amit a következő néhány napban szeretnénk elfogyasztani (1-2 kg) Légmentesen zárjuk a zacskót és akkor vegyük ki,( 2-4 nap) ha már kívülről is érezzük megtapogatva, hogy puha (ilyenkor sem kibontva tapogatjuk, csak zacskón keresztül) Ilyenkor már szép sötét narancssárga és kellően puha. A csumáját eltávolítva egyszerűen kikanalazható a héjból vagy négyfelé vágva tálalható. A héját nem ajánlott elfogyasztani.
Ültetési javaslat:
Ásott gödörméret 80×80×60cm
A gödör beiszapolása legalább 10L vízzel
Fánként 10/15kg érett szarvasmarhatrágya keverése a kidobott földhöz, majd a keverék visszadolgozása, tömörítése.
Újabb locsolás.
A facsemete alapos kikötözése rugalmas(!), lehetőleg gumikötözővel.
Az első év a begyökeresedés időszaka, így ha nem esik rendszeresen csapadék, többször nagyobb adag vízzel szükséges locsolni.