Perzsa imafüzérfa (140cm)

6 000 Ft

Elfogyott

Latin név: Melia azedarach

A növény a mahagónifélék családjának (Meliaceae) tagja. Ez a híres növénycsalád főként a meleg égövi, trópusi, szubtrópusi tájakon honos, sokoldalúan felhasznált fáiról, pompás, értékes faanyagairól nevezetes. A család képviselői ezen kívül gyümölcsöt, olajat és drogot szolgáltató növények. Sokuk kérgéből lázcsillapító gyógyszereket készítenek.
Az imafüzérfa (Melia azedarach) igen változatos neveken ismert: így például kínai bodza, India büszkesége, perzsaorgona, texasi esernyőfa, szíriai rózsafüzérfa, japán rózsafüzérfa, ausztrál fehér cédrus néven is említik.
Az imafüzérfa nem túl magas termetű, 15 métert alig elérő lombhullató fa, néha inkább tetszetős lombú terebélyes bokor.
Mutatós, lila szirmú, enyhén fűszeres illatú virágai májusban nyílnak nagy, laza bugákban. Szép látványt nyújtanak a sárga bibék. Az elvirágzást követően a fa bőségesen terem. Borsóra emlékeztető, de a borsószemeknél kissé nagyobb csonthéjas termései kezdetben zöldek, majd világos szalmasárgák, sárgásbarnák lesznek. A termések enyhén mérgezőek és gyakran egész télen át díszítik a fát. A bogyókból előszeretettel fűznek rózsafüzért, innen is származik köznapi elnevezéseinek egyike.
Az imafüzérfa gyors növekedésű, szépen nyíló és bőven termő fa. Napsütötte helyen, mostohább talajviszonyok között is jól fejlődik, de kissé fagyérzékeny. Hazánkban inkább a szárazabb talajú, napos vidékeken célszerű telepíteni, ahol nyár végéig a hajtásai beérnek. Ebben az esetben elég jól tűri a fagyokat is, de mindenképpen célszerű védettebb fekvést választani a számára.

Konténeres növény.
Készleten: 1db

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-20 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott