Levele miatt ültetett lágyszárú két éves növény. Finom, egészséges, gyorsan megfővő, kalóriaszegény, rostokban gazdag levélzöldség.
20-30cm hosszúságú értékes levelei tavasz végétől folyamatosan szedhetők. 2-3 tő bőségesen ellát egy kisebb családot.
A levélnyeleket a spárgához hasonlóan készíthetjük el.
Színes, élénk sárga és rózsaszín szárú változatainak kesernyés mellékíze van.
Bőséggel tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot.
Elkészítése szinte megegyezik a spenóttal, viszont pucolni alig kell, csak a szárvégeit levágni, felaprítani.
Tápanyagban gazdag, nedves talajt, fénygazdag helyet kedvel. Semleges, vagy meszes talajon, mulcsozással fejlődik a legszebben.
A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből, vagy vitamintartalmukból veszítenének, így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.
Ajánlott tőtávolság: 40x40cm.
Konténeres növények.