//Lótuszvirág mag (azúrkék virágú)

Lótuszvirág mag (azúrkék virágú)

990 Ft

Elfogyott

Latin név: Nelumbo nucifera

Sekély vízben élő, lombhullató, erőteljes évelő. Erős, vaskos levélnyélen hozza hatalmas, tál alakú, kékeszöld színű leveleit, melyek a 60 cm es átmérőt is elérhetik. Virágjai hosszú kocsányon, nyáron nyílnak, melyek hatalmasak, átmérőjük átlagosan 20-30 cm-esek
Japánban a rizómája táplálékként szolgál, leveleiből salátát készítenek. A lótusz gyümölcsét gyakran használják profi virágosok szárított virágkompozíciónak.
A lótusznak nagy térigényre van szüksége, a teljes napsütésben érzi jól magát és fejlődik optimálisan. Mivel a lótusz növekedése és terjeszkedése gyors és agresszív, ezért a kerti tavunkba érdemes ezt a fajtát egy külön konténerben nevelni. Legalább 1-1.5 méter mélységű tó szükséges a lótusz tartásához
Kártevői szinte nincsenek, a talajtoleranciája savas kémhatású.
Meleg és fénykedvelő növény, mely annak ellenére, hogy fagyérzékeny, vastag iszapban a mi éghajlatunkon is áttelelhet, különösen a tó jégpáncélja alatt. Hideg szelektől mentes, védett fekvést igényel, olyat, ahol szinte az egész nap folyamán része van napsütésben. Bár betegségekkel szemben viszonylag ellenálló növény, üvegházban tartva azonban könnyebben megtámadhatják a kártevők. Az elhervadt virágokat időről időre érdemes eltávolítani róla.
Magvetés:
Szükséges lecsiszolni a magot, mivel a felülete nagyon jól impregnált és teljesen vízhatlan. Így a magok nem tudnak elkezdeni csírázni, mert nem hatol át rajtuk a víz. Lecsiszolatlan állapotban a magok több ezer éven át megőrzik a csíraképességüket, és ha lecsiszolás nélkül helyeznénk vízbe a magokat, néhány évbe telne, míg a magok kicsíráznának.
Hogyan lehet megállapítani, hogy a mag kellőképpen van lecsiszolva? Abban az esetben ha kellőképpen van lecsiszolva, 24 órán belül megkétszereződik a mag térfogata. Ha ez nem következik be, még egy keveset le kell csiszolni a magból. És újból, ha 24 órán belül nem növekszik meg a térfogata, az említett eljárást alkalmazzuk, amíg ez nem következik be.
Csak vizet igényel… A lecsiszolt magokat helyezzük egy edénybe, melybe vizet engedtünk. A magok 24 órán belül megkétszerezik a térfogatukat, 20 °C-os hőmérsékletnél is. Az elején az ideális hőmérséklet 17–28 °C. Ennél a hőmérsékletnél gyorsan végbemegy a csírázás és egy hét elteltével kifejlődnek a növény levelei.
Az első levél kifejlődését követően fontos, hogy a növényt agyagos iszapba ültessük.

A csomag tartalma: 1 db mag.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
0 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Nagy vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott