//Kínai datolya, Jujuba friss < Csak szezonálisan kapható! 100g

Kínai datolya, Jujuba friss < Csak szezonálisan kapható! 100g

500 Ft

Elfogyott

Frissen szüretelt Jujuba, Kínai datolya vegyes fajták
100g/csomag

A jujuba termése Októberben-Novemberben érik. A barnás-vörös héj alatt fehéres, roppanós hús borítja a csonthéjas magot. Ízük édes, enyhén illatos. Sok fajta frissen is kitűnő csemege. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcseiről nevezhették el. Párolva adja az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel, vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.”
Hosszú tenyészidejű, sok napsütést igényel, talajjal szemben igénytelen. Száraz, köves domboldalon is jól érzi magát. Rendszeres öntözést csak az ültetést követő 1-2 évben igényel. Nagy humusztartalmú, nedves területek nem alkalmasak a jujuba telepítésére. A késő tavaszi fagyok és a rossz idő ellen késői kihajtással védekezik. Az oltványok 1-2 éves korban már termést hoznak. 25-30 évig egyenletesen teremnek. Maximális életkoruk 40-45, esetleg 50 év is lehet. Kártevői nincsenek.

Gyógyhatása: mikrobaellenes, gyulladás gátló, nyugtató, féregűző, immunrendszert serkentő, nyálkahártya összehúzó és a cukorbetegség ellen is jó.

Felhasználása: fájdalomcsillapítás, rekedtség és garatgyulladás esetén, köhögés és hörghurut kezelésében, köptetőszerként, hasmenés esetén önmagában vagy szentjánoskenyér és orvosi ziliz keverésével érhető el jó eredmény.
Jujuba levél tea (hasmenés ellen)

Május-júniusban a leszedett levelekből szárítás után összemorzsolunk 1 evőkanálnyit és forrásban levő vízben elkeverjük. 1-2 percnyi forralás után félrehúzzuk és 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk.

Kandírozott jujuba
Nagy, egészséges jujubákat kiválogatunk és megszárítjuk. 1 kg mézet feloldunk 1 liter tiszta szűrt vízben, majd felforraljuk. Belekeverjük a szárított jujubát és 5 percig főzzük. Szitára szűrve szeles, napos helyen megszárítjuk. Amikor megszáradt újra visszahelyezzük a forrásban levő mézes vízbe. Újra szárítjuk. Éles késsel egyenként felvagdossuk, kimagozzuk, és vastag cérnára fűzzük, majd belemártjuk a sűrűre főtt mézbe, s újra főzzük, majd újra szárítjuk addig, amíg már nem ragad. Cukorral is készíthetjük, de az nem egészséges.

Elfogyott