Goji mag (5)

500 Ft

Elfogyott

Latin név: Licyum sinensis

Egy különleges vörös bogyó, amelyet hagyományosan Kína Xingjiang és Ningxia tartományában és Mongóliában termesztenek.
A Lycium chinensis más néven Goji kétszikű lágyszárú növény. Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.
3-4 m közötti magasra nő. Intenzív növekedésű, akár a 2.-3. évben teremhet. Bármilyen talajon megél,2 évente kell trágyázni, mert a gyümölcsök nagyságára, mennyiségére, mínőségére hat. A vesszőt 60-cm után vissza kell metszeni, majd következő évben 6 elágazást hagyni. Ezután már nem szükséges csak ritkító metszést végezni. Gyümölcsök érése augusztus, szeptember körül. Fogyasztása leginkább aszalva ajánlott.
Nemcsak eszik a Goji bogyót, hanem levét is fogyasztják, különösen azokban a régiókban, ahol termesztik, teába keverve is közkedvelt ital.
A Goji bogyó hihetetlenül tápláló. Napi ajánlott adagja 10-30 g, s e mennyiségben súlyához képest több C vitamin van, mint a narancsban, több béta-karotin, mint a sárgarépában, és több vas, mint a sztékben.
A világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.
A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.
A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.
Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunredszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.
És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunredszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.
Vigyázat a zöld termések, hajtások atropin- mérgezést okozhatnak!!! Napi max adag 15db szemet lehet reggel és este enni az aszalványból.
A magokat a föld felszínére vessük, tarsuk meleg, világos, párás helyen. Földje legyen nedves.

A csomag 5 db 2015-ben betakarított, magokkal teli aszalt gyümölcsöt tartalmaz.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-20 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott