//Balzsamkörte, Indiai tüskés uborka, Karéla (5db mag/cs.)

Balzsamkörte, Indiai tüskés uborka, Karéla (5db mag/cs.)

635 Ft

Elfogyott

Elfogyott

Leírás

Momordica charantia

A Balzsamkörte, vagy számos neve közül az egyik, a keserűdinnye Indiából származik és a 14. században került Kínába.

Úgy néz ki, mint egy rücskös felületű uborka. A növényt régóta használják a hindu orvostudományban, az ayurvédában.

A növény lágyszárú, csonthéjas kúszó növény, mely 5 méter hosszú szárat növeszt. Levelei 4–12 cm átmérőjűek. Minden növénynek külön-külön sárga hím és nő ivarú virágja van. Az északi féltekén a virágzás júniustól júliusig tart, a gyümölcsök szeptembertől novemberig növekednek. A gyümölcsök formája változó, de egy jellegzetessége minden fajtánál fellelhető, hogy a gyümölcs felületén háromszög szerű kitüremkedések láthatók. A gyümölcs színe kezdetben világos zöld, majd elkezd sárgulni, a gyümölcs héja szétnyílik és a magok kiperegnek. A magokat piros édes burok veszi körbe.

A növényt hasonlóan mint az uborkát lehet termeszteni Magyarországon is. Sajnos a fagyokra érzékeny így az első fagyok alkalmával elszárad. Februárban kell elkezdeni a magok elvetését üvegházba. A magok nehezen csíráznak ezért a magok külső burkát meg kell törni. A kiültetést kizárólag a fagyok után lehet elkezdeni (május). A kiültetést követően a palántaként hajtott hajtások elszáradhatnak, de a növény tőből újra hajt. Közepesen vízigényes, szereti a meleget. A termés szüretelésének megkönnyítése érdekében érdemes hálóra futtatni. A termés túlérésekor narancsos színt kap, majd egy idő után szétreped és láthatóvá válnak vérvörös burkú magjai.

Felhasználási javaslat: A termést megmossuk, fél centi vastag karikákra vágjuk és bő fűszeres olajban kisütjük. Mustárral, körettel egzotikus és ízletes fogás.