Mangifera indica
Több 100 mangófajta létezik.
A Tommy Atkins elnevezésű Brazíliából származó, majd 1950-től Floridába és az Egyesült Államokba is ültették, így a kereskedelemben az egész világon elterjedt fajta.
Szép mélyvörös színfoltjáról és kerekded alakjáról könnyen felismerhető.
Mérete közepes/nagy, lédús, kissé rostos, édes husú.
A héjban található anyag az érzékenyebb bőrűeket irritálhatja, esetleg hámozzuk kesztyűben.
Kiváló C- és A-vitaminforrás, valamint jó rostforrás. Tartalmaz továbbá B6-vitamint, ásványi anyagokat (káliumot, kalciumot és vasat). A legtöbb mangóhoz hasonlóan enzimeket is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre. Nyersen és sütve/főzve/pácolva/aszalva is ízletes, számtalan ital- és ételrecept hozzávalója.
Az üzletek polcain a legnagyobb arányban jelen lévő fajta, mivel a mangófajták közül rezisztensnek számít a gombabetegségekkel szemben, a legjobban eltartható (átlagosan 3 hét), feszes héjú és jól tolerálja a szállítással járó hatásokat.
Az érettség meghatározásához a gyümölcsöt enyhén meg kell szorítani.
Konténeres oltványok.
Mérete és értéke miatt leginkább személyes elvitellel érdemes megvásárolni.