/, Citrusfélék/Mandarin Satsuma törzses-koronás fácska K2 (kb 40cm)

Mandarin Satsuma törzses-koronás fácska K2 (kb 40cm)

12 000 Ft

Elfogyott

Citrus reticulata Satsuma

Alacsony növésű, kis termetű fa. Törzsei vastagok, ágai itt-ott tövisesek. Szabálytalan koronáját sűrűn álló levelek borítják. Hajtásai vékonyak, szögletesek, vagy laposak, színük sötétzöld. Levelei kicsik, 3,5-8 cm hosszúak és 1,5-4 cm szélesek. A nyelek mellett vékony levéllemezcsík található. Virágai rövid virágzati hajtásokon egyesével, néha 2-4-esével jelennek meg. Az illatos virágok fehérek, 1,5-2,5 cm nagyságúak.
A termések mérete változó, 4-5 cm lapított gömb alakúak. Vékony héjukban sok olajtartalmú sejt található. A héj könnyen leválik a gerezdekről.
A nyári meleget is jól tűri, de a citromhoz és narancshoz viszonyítva alacsony hőmérsékletet kíván. A mandarin fő virágzási ideje a tavasz. Évente általában egyszer. Virágai öntermékenyülők. A gyümölcsök a fán érnek be. A szedést akkor kezdhetjük, amikor a termések zöldes alapszínén nagyobb, összeolvadó sárga foltok jelennek meg. A sokáig fán maradó termések fonnyadtakká válhatnak, ami erősen rontja a minőséget, íz- és zamatanyagaiban felülmúlja a citromot és narancsot. Illóolajainak és gyümölcshúsa kellemes ízének köszönheti népszerűségét. Húsában a C-vitamin mennyisége 20-30 mg%. Különleges zamatanyagai miatt az egyik legtöbbre értékelt citromféle.

Oltott, konténeres növény.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-5°C
Tápanyagigény:
Kifejezetten tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott