Libanoni cédrus K3 (60/70cm)

6 000 Ft

Elfogyott

Latin név: Cedrus libani

Jellegzetes 15-20 m magas , gyönyörű fa. A Földközi-tenger medencéjétől keletre fekvő területek (Taurus-hegység, Törökország déli része, Szíria hegységei és Libanon). Főleg a sziklás, meszes talajokon található, az északi lejtőkön 1300 és 3000 m tengerszint feletti magasságok között, ahol télen sok a hó, és nyáron nagy a szárazság. Állományai nyílt, ritkás erdők, kevés cserjével, jegenyefenyővel és más fenyőkkel elegyesen.
Fásszárú növény. A kéreg először sima szürke, később korosodva sötétebb és hosszbarázdás lesz. Az első éves ágak meredeken felfelé nőnek, de csúcsuk kissé lehajlik. Az alattuk csatlakozó ágak vízszintesen, szélesen szétterülnek. Az oszlop alakú törzs már a tövénél elágazó, ott elérheti a 2,5 m vastagságot.
Levél, lombozat
Szélük ép, színük zöld. Örökzöld. Fiatal példányai kúposak, kora előrehaladtával koronája kiterül és szélesen ellaposodik. Az 1-3,5 cm hosszú tűk merevek, egyenesek vagy görbültek, kihegyesedők. A hosszúhajtásokon a magános tűk szórtak, a törpehajtásokon 20-36 tagú csokrokban fejlődnek.
Termése hengeres alakú toboztermés. A porzós, 4-5 cm hosszú, hengeres, felálló toboz eleinte világoszöld, a termős toboz rövid kocsányos, zöld, mindkettő ősszel megbarnul. Az érett toboz 8-12 cm hosszú és 3-6 cm vastag, csúcsa lekerekített. Felálló helyzetben fejlődik, éréskor leválnak a tobozpikkelyek, és csak a csupasz tengely marad meg a hajtáson. A magokon szárnyas függelékek

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-20 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott

Leírás