Gordal olajfa (Olea europaea ‘Gordal’)
A Gordal olajfa egy Spanyolországból származó, nagy termetű és erőteljes növekedésű fajta, amelyet különösen nagy méretű, húsos termései miatt értékelnek. Nevét is a spanyol “gorda” (kövér) szóból kapta. Termései elsősorban asztali olajbogyóként kedveltek, jellegzetesen ropogós állaguk és enyhén édeskés, harmonikus ízük miatt.
A fajta meleg, napos fekvést és jó vízáteresztő talajt igényel.
A Gordal olajfa nemcsak termése, hanem örökzöld, ezüstös levelű lombja miatt is kedvelt mediterrán hangulatú növény. Igényei:
-
Földtípus: jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajban érzi jól magát. Elsősorban a homokos, vagy kavicsos, enyhén meszes közeget kedveli, de akár kötött agyagos talajon is szépen megél.
-
Napfény: kifejezetten napfénykedvelő növény, napi legalább 6–8 óra közvetlen napfényt igényel a jó fejlődéshez és terméshozáshoz.
-
Víz: mérsékelt vízigényű. A földje legyen enyhén nyirkos, de két öntözés között kissé szikkadjon meg. A túlöntözés kerülendő.
-
Tápanyag: ültetésekor, majd tavasszal és ősszel szerves trágyával érdemes erősíteni. Túlzott nitrogéntrágyázást kerülni kell, mert gyengítheti a termésminőséget.
Rendszeres metszéssel hosszú életű, mutatós és bőtermő növény lesz.
A termő fák kb 5-6 évesek.
Törzsmagasság kb 80 cm.
Törzsátmérő: 4-5 cm.
Teljes magasság (cserép felett): 170+ cm
Cserépméret: 10-20 Liter



