Szecsuáni borsfa termőképes (120/150cm) K7,5 frissen átültetve

15 000 Ft

Elfogyott

Zanthoxylum piperitum sichuan

Lombhullató cserje, vagy kisebb fa, átlagosan 2×2 méter terjedelmű. Metszhető. Kína, Japán, Korea hegyeinek gyakori növénye. Magyar elnevezése szecsuáni származására utal. Átellenes állású, szárnyalt levelei mutatósak. A levélalapok tüskések. Jelentéktelen virágai Május-Június hónapokban nyílnak. Ragyogó vörös és illatos bogyói őszre bíborszínűvé érnek. Termést már a 2-3 éves növény is hoz. Idősebb korában már a levelei is illatosak lesznek. A termés illóolaja terpénekben és dipenténekben, a levélé pedig monoterpén származékokban és hat szénatomos telítetlen vegyületekben gazdag.
A szecsuáni borsnak botanikailag semmi köze a fekete, vagy a fehér borshoz.

Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt. Több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze.
Az íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredve borzongató, nyelvzsibbasztó érzést generál, ha magában elrágjuk.

Gyógyhatása:
Segíti az emésztést és vértisztító. Elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást.

Gasztronómiai jelentősége és felhasználása:
A receptekben gyakran ajánlják előbb megpirítani, amelyikben még benne van a fekete fényes mag, azt szétnyomjuk, és a magot kidobjuk.
A kínai konyha egyik jellegzetes fűszerhasználati módja, hogy a szecsuáni borsot sóval együtt száraz serpenyőben átsütik. Ezt kis tálkában teszik az asztalra, és ebbe mártogatják a különböző sült húsokat (csirke, kacsa, disznó).
Többnyire a főzés végén teszik az ételbe. Gyömbérrel és a csillagánizzsal együtt, az ázsiai konyha népszerű fűszere. Amikor sokat eszünk belőle, a szájunk elzsibbad ez a „Ma la”.
A szecsuáni bors olaj formájában is használatos «Sichuan pepper oil». Nagyon népszerű étel a forró olajban elkészített tészta gyömbérrel, szecsuáni borsos olajjal, barna cukorral, rizsecettel, és zöldségekkel.
Az indonéz konyha megőrölve, csilivel keverve adja a hús és halételekhez, például a pontyhoz, és más helyi grillen készült specialitásokhoz.
A szecsuáni bors az egyik alapvető fűszere a nepáli, bhutáni, tibeti konyháknak , mivel ezeken a területeken termesztik. Az egyik himalájai jellegzetesség a momo — a hagymával, fokhagymával, és szecsuáni borssal ízesített darált jak hússal töltött félhold alakú tésztás táskák.
Japánban a Zanthoxylum sancho megszárított és porrá őrölt leveleit, teszik mértékkel a tésztalevesekbe. Az egész és friss leveleket a kinomet, használják a zöldségek, különösen a bambuszrügyek aromatizálására, és a levesekbe.
A szecsuáni bors az egyik összetevője a tradicionális kínai ötfűszer keveréknek, és a Shichimi togarashi, a japán hétfűszer keveréknek.

Konténeres növények.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-20 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Félárnyék

Elfogyott