/, Lombos fák/cserjék, Télálló gyümölcstermők/Fekete berkenye, Aronia ‘Viking’ (100/120cm)

Fekete berkenye, Aronia ‘Viking’ (100/120cm)

5 000 Ft

Elfogyott

Aronia melanocarpa ‘Viking’ konténeres növény

A növény 1-3 méter magas bokrokká fejlődik , ősszel gyönyörűen fénylő vörössé varázsolódnak a levelei, amiért sövényalkotónak is kiváló. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós,agyagos,lápos-megél Ültetni ősszel kell, kb. másfél méter távolságra egymástól, és akkor legkésőbb öt éven belül összefüggő szép sövényt alkot. Külön jó tulajdonsága, hogy kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló, így nem szükséges permetezni.
Összegezve az elmúlt évtizedek tapasztalatait, le lehet szögezni azt, hogy ez a rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs nem véletlenül került az orvosi figyelem középpontjába. Gyógyító értéke magas P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-,B2-,B6-,B9-,B12-,C- és H-vitamin-tartalmának, zsírban oldódó A-,E-és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti.
Élettani hatásai:
A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelnünk. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb “népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. Az arónia kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket(például a ciklooxigenázét, illetve a TNF-alfát). Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képz?déséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.
Az Aronia melanocarpa mély lila, fekete gyümölcsei hasonlítanak az áfonya gyümölcsére.
A gyümölcsök ősszel érnek, ehető mindjárt szüretkor a bokorról leszedve, de sokan megcukrozzák egy kicsit, mert édesítve jobban szeretik.

Fényigénye magas, ezért napos helyen érzi jól magát.
A téli és tavaszi fagyok nem károsítják.
A legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem.
Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj.
Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.
Jellemzői: 1,5-2,5 méter magas bokor. A termés átmérője 7-15 mm, átlagos tömege 1 – 1,6 g.

Bokra középerős növekedésű, a vessző ízközei rövidek, ezért alkata tömör. Nagy lilás-fekete terméseit augusztusban hozza. Az 5 évesnél idősebb ágak hozama csökken, ki kell metszeni azokat.
Nagy, lilásfekete terméseit augusztusban hozza.

Elfogyott

Leírás

 

 

Figyelem! A készlet folyamatosan változó, a webáruházi készlettel nem mindíg megegyező. Bezárás