Tamarind, Tamarindusz mag 1db

700 Ft

Elfogyott

A tamarind, vagy tamarindusz fa Afrikában őshonos. Eredeti élőhelyén akár 25 méter magasra is képes megnőni. Általában kisebb, 12–18 m magasra növő fa. Koronája terebélyes.
Leginkább a termését hasznosítják. Bár Afrikából származik, elterjedt Indiában és Ázsia többi részén is. Amerika bizonyos részein vadon is megterem.
A lapított, görbült, szabálytalan alakú, legfeljebb 15 x 4 cm-es, a magok körül többé-kevésbé duzzadt, hüvelytermés a tamarind.
A hüvely érett állapotban fás, fahéjbarna, gyakran szürkével futtatott, fénytelen, finomhálós. A kezdetben fehér, lágy terméshús beérve barnára színeződik és szívós-ragacsossá válik; íze üdítő, kellemes, savanyú-zamatos. Különlegessége, hogy a gyümölcsben egyszerre sok a sav és a cukor. Ezek mellett sok fehérjét és kb 70 % szárazanyagot tartalmaz. Ahogy a termés szárad, a gyümölcshús elválik a héjtól. A hüvelyben 1-12 rekesz, és mindegyik rekeszben egy-egy legfeljebb 18 mm-es, éretten fényes feketés-barna, szabálytalan alakú, lapított, üvegszerűen kemény mag van.
Régebben nálunk is használták a belőle készült lekvárt székrekedésre kisgyermekeknek, idős embereknek, várandós és szoptatós anyáknak adták. Emellett ismeretes még lázcsillapító, vértisztító hatása. Nagy mértékben tartalmaz káliumot és vasat.
Felhasználása: az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürével fűszereznek. A kész koncentrátumot nálunk is meg lehet vásárolni ázsai élelmiszereket árusító boltokban.
Az indiai konyha jellegzetes ízesítője. A gyümölcshúsból főzött szósszal ízesítenek. Curryk, chutneyk és egyéb indiai finomságok állandó hozzávalója.

Elfogyott