Diospyros kaki 'Vaniglia'
Régi, Olaszország déli részeinek leggyakoribb fajtája. Közepes növekedési erejű.
Világosabb színű, kissé gerezdekre osztott, csúcsosodó, középnagy méretű, beérés után lédús, édes, kellemes vaníliás ízű gyümölcsöt termő fajta.
Betakarítás: november-december
Általánosságban a datolyaszilváról: Délkelet -Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. Szép fái a matuzsálemi kort is megérhetik. Az ébenfafélék családjába tartozik. Termesztése mai fő központja a Földközi-tenger medencéje. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. Nagy bőrszerű, fényes levelei szép díszek, igazi mediterrán hangulatot árasztanak. A 2-3 cm-es virágai egyesével nyár elején nyílnak. A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. Nagy méretű termése közel a fél kilogrammot is elérheti. A termések alakja igen változatos. Lapított gömb, szögletes és megnyúlt típusok is előfordulnak. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak. A lombszíneződéssel egy időben színeződő ragyogó sárga termések különleges szép díszei a kertnek. A termések sokáig a fán maradnak. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha , édes sárgabarack ízű. A gyümölcs októberben érik , akkor szedhető ha a teljes felülete beszíneződött , de a fán maradva a néhány fokos fagy sem árt neki . A gyümölcs különféle anyagokat tartalmaz ( csersav, tanninok ) melyek friss fogyasztásnál összehúzó hatásúak mint a kökény . A gyümölcsöket nagyüzemileg etiléngázzal kezelik melytől a gyümölcsben lévő savak elbomlanak . Házilagos körülmények között egyszerűen almák közé kell rakni . Az alma érésekor megfelelő mennyiségű etiléngáz szabadul fel amitől a datolyaszilvában lévő csersav elbomlik és a gyümölcs megpuhul. A gyümölcsök feldolgozva elvesztik összehúzó hatásukat. A hazai gyümölcsökhöz hasonlóan lehet belőlük befőtt, lekvár, Japánban nagy mennyiségben aszalják, ami különleges csemege.
A termés kellemesen vaníliás ízű.
Csersavasan előnye, hogy gyümölcsei télen hónapokig eltarthatóak egy hűvös, fagymentes kamrában.
Fogyasztás előtt néhány nappal 1 adag datolyaszilvát 2 adag alma mellé tegyünk be. Légmentesen zárjuk a zacskót és akkor vegyük ki,( 2-4 nap) ha már kívülről is érezzük megtapogatva, hogy puha (ilyenkor sem kibontva tapogatjuk, csak zacskón keresztül). Ilyenkor már szép sötét narancssárga és kellően puha. A csumáját eltávolítva egyszerűen kikanalazható a héjból vagy négyfelé vágva tálalható. A héját nem ajánlott elfogyasztani.
Ültetési javaslat:
Ásott gödörméret 80×80×60cm.
A gödör beiszapolása legalább 10L vízzel.
Fánként 10/15kg érett szarvasmarhatrágya keverése a kidobott földhöz, majd a keverék visszadolgozása, tömörítése.
Újabb locsolás.
A facsemete alapos kikötözése rugalmas(!), lehetőleg gumikötözővel.
Az első év a begyökeresedés időszaka, így ha nem esik rendszeresen csapadék, többször nagyobb adag vízzel szükséges locsolni.
Konténeres oltványok.
Tápanyagigény:
Kifejezetten tápanyagigényes