Kamélia

Latin név: 
Camellia japonica
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Rendelhető

A kamélia (Camellia) az egyik legnépszerűbb télen virágzó cserje, ami élénk színfoltokat lop az otthonunkban, amikor más növények már nem virágoznak. Bár savas talajra van szüksége, könnyen nevelhető konténerekben is.
A kamélia gondozása
A kamélia erdei növény, ami gyengén árnyékolt helyen növekszik a legjobban, bár megfelelő öntözéssel napos helyen is lehet tartani. A szabad vízelvezetésű talajt kedveli, amelyben sok olyan szerves anyag van, mint az avar.
A kamélia a savas talajt szereti. Ha a kertedben levő talaj nem savas, javasolt konténerbe ültetni.
Öntözés
A csapvíz, különösen olyan helyeken, ahol kemény a víz, gyakran túl sok kalciumot tartalmaz, ez pedig hosszú távon csökkenti a gyökerek körüli savasságot. Az esővíz a legalkalmasabb a kamélia öntözésére. Ha esővíz nélkül maradsz, csapvizet is használhatsz egy vagy két hónapig, nyáron.
A kamélia konténerben való nevelése
A kamélia nagyszerűen fejlődik konténerben is, és ez nagyszerű megoldás, ha a kerti talaj nagyon lúgos. Használj savas vagy általános célra használt komposztot.

Az RHS kutatások kimutatták, hogy a kamélia tőzegmentes komposztban is nagyszerűen növekedik. Ez a komposzt viszont elveszítheti állagát, ami szegény vízelvezetéshez vezet, és olyan környezethez, amelyben a gyökerek nem kapnak elegendő levegőt, ami a levelek barnulását és rothadását okozza. Ajánlott minden évben friss komposztba átültetni. Évközben cseréld ki a komposzt felső 5 cm-es rétegét. Visszaültetheted ugyanabba a virágcserépbe, ha eligazítod a gyökereket, hogy a friss komposztnak is legyen helye.

Metszés és formázás
Más korán virágzó cserjéhez hasonlóan a kamélia is késő nyáron és ősszel rügyezik. A kamélia metszése ebben az időszakban akadályozhatja a cserje növekedését. Épp ezért, tavasszal ajánlott a metszés, rögtön virágzás után és ugyanúgy kell eljárni, mint a többi évelő cserje esetében.
Ha egy túl nagyra nőtt kaméliát kell formázni és kisebbíteni, a komoly metszés általában nem okoz kárt

50-60 cm-es, 4 éves növényt küldök.

8.000Ft
Igények
Talajtípus: 
Savas (tőzeges)
Télállóság: 
-15 fokig télálló
Tápanyagigény: 
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény: 
Közepes vízigény
Fényigény: 
Félárnyék